Opetus


Ratsujousiammuntaa voi harrastaa kuka tahansa. Vaativa laji haastaa ratsastustaitoa, tarkkuutta, kehonhallintaa ja keskittymiskykyä. Nämä taidot kuitenkin kehittyvät tehdessä, joten alussa tarvitaan vain reipas mieli ja halu oppia. Kisoissa askellajina on laukka, mutta harjoittelu aloitetaan maasta käsin ampuen sekä ratsailla pysähdyksestä ja käynnistä. Ratsujousiammunnan harjoitteluun kuuluu aina myös ilman hevosta tapahtuva treeni hyvän ampumatekniikan saavuttamiseksi sekä ilman jousta tapahtuva ratsastusharjoittelu. Helpoin tapa aloittaa laji on osallistua päivän mittaiselle alkeiskurssille ratsujousiammuntaan koulutetuilla hevosilla.

Päätyökseni opetan ja valmennan ratsujousiammuntaa yritykseni Elrohirin kautta. Tulevat alkeiskurssit ja muut tapahtumat löydät Elrohirin Facebook-sivulta ja viikkovalmennukset Hopotista. Jos tahdot kokeilla lajia omalla tallillasi, apua hevosesi totuttamisessa jouseen tai yksityisalmennusta ratsujousiammunnassa, ota rohkeasti yhteyttä, autan mielelläni! Minut saa parhaiten kiinni sähköpostitse anna.minkkinen@elrohir.fi .

Olen koulutukseltani fysioterapeutti ja suorittanut tarkkuuslajien VOK1-valmentajakoulutuksen. Lisäksi olen kerännyt valtavan määrän tietotaitoa ja kokemusta ratsujousiammunnasta valmentautuen ympäri maailmaa lajin huipuilta oppien. Opetuskokemusta minulla on vuodesta 2017 eteenpäin, päätoimisesti valmistuttuani AMK:sta ja perustettuani yritykseni Elrohirin keväällä 2019. Valmennan enimmäkseen pääkaupunkiseudun yhteistyötalleillani, mutta järjestän kursseja myös ympäri Suomea. Panostan erityisesti ergonomiseen ja tehokkaaseen ammuntatekniikkaan harrastuksen alusta alkaen. Minua kiehtovat ratsujousiammunnan perinteet, mutta myös sen moderni urheilupuoli. Ennenkaikkea haluan kuitenkin, että ratsujousiammunnassa oppilaani pääsevät nauttimaan uuden oivaltamisesta ja itsensä kehittämisestä turvallisessa, kannustavassa ilmapiirissä. Olet lämpimästi tervetullut mukaan, halusit sitten ampua omaksi iloksesi tai tähdätä maailman huipulle!

Fysioterapian opinnäytetyöni Tarkkoja laukauksia toimivalla keholla - opas ratsujousiampujille on ladattavissa ilmaiseksi suomeksi ja englanniksi täältä. Ratsujousiammunta on ympäri maailmaa suosiotaan kasvattava urheilulaji, mutta tieto hyvästä ammuntatekniikasta on kuitenkin hajanaista, usein opettajien keräämää suullista tietoa ja moni harrastaja harjoittelee yksin. Opinnäytetyön pohjana tehdyn kyselytutkimuksen perusteella noin kolmasosa vastaajista kärsi ratsujousiammuntaan liittyvistä kivuista ja lähes puolet lajiin liittyvästä lihasarkuudesta. Etenkin aloittelijalla huomio keskittyy usein enemmän osumiin kuin kehon tuntemuksiin, mikä altistaa virheellisen tekniikan omaksumiselle. Ongelmat tulevat usein esiin vasta myöhemmin, kun kehitys ei jatku tai keho alkaa oireilla.

Opinnäytetyö on tiivis opas yläkehon toiminnasta ratsujousiammunnassa, joka käy läpi kehoa säästävän jousiammunnan perusteet ja esittelee yleisimmät kipuihin tai vammoihin johtavat jousiammuntatekniikan virheet. Opinnäytetyössä aineistona on käytetty nykyisen kilpajousiammunnan oppaita, modernia tutkimustietoa jousiammunnasta, ratsujousiammuntavalmentajien haastatteluja sekä kirjoja, jotka on kirjoitettu historiallisten manuskriptien perusteella perinteisestä jousiammunnasta ja ratsujousiammunnasta. Lähteiden pohjalta tärkeimmäksi yhdistäväksi tekijäksi nousi luuston voiman korostaminen jousiammuntatekniikassa lihasvoiman käyttämisen sijaan. Kun ampuma-asennossa jousen tuottama voima saadaan asettumaan suorien luiden suuntaisesti niin, etteivät nivelet ole tarpeettomasti taipuneina, voidaan vähentää pehmytkudoksiin kohdistuvaa rasitusta. Jousiammunnassa samaa liikettä toistetaan satoja kertoja, joten on tärkeää sekä osumatarkkuuden säilymisen että kehon terveyden kannalta, että liikkeet ja asennot ovat optimaalisia. Myös yleisiin harjoittelun periaatteisiin, kuten alkulämmittelyyn, loppujäähdyttelyyn ja oheisliikuntaan tulee kiinnittää riittävästi huomiota.

Olen Etelä-Suomen Ratsujousiampujat ry:n eli ESRAJA:n perustajajäsen ja haluan aktiivisesti edistää ratsujousiammunnan kehittymistä ja leviämistä niin Suomessa kuin maailmalla. Tällä hetkellä toimin ESRAJA:n varapuheenjohtajana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Gauchoux Open, Ranska

(c) Jouke Boerma Korona-aika iski, vieden mukanaan valtaosan kansainvälisistä kisoista - ja niinpä blogin kirjoittaminen on myös ollut tauol...